A monogámia valójában csak egy álarc?

indította: István
Maria
Maria küldte
december 04. 18:57

Sziasztok kedves Mindenki😊! Íme a véleményem és álláspontom a témát illetően: monogámia versus polygámia // poligámia Egy nagyon nehéz és közel sem egyszerű témáról van szó. Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy mit és hogyan is írjak le… Arra jutottam, hogy ez kizárólag azokra az emberekre tartozik, akiket érint: két emberre és vagy több emberre…. Akik jól érzik magukat több, egyidejűleg fenntartott kapcsolatban, az kizárólag az ő dolguk, az ő lelkiismeretük… Ahogyan a monogámia is… Számomra a polygámia // poligámia teljesen idegen, el sem tudnám képzelni és azt sem tudnám elképzelni, hogy a 185. legyek a rangsorban…. 😉 További gyönyörű estét kívánok Nektek! Üdvözlettel: Marika

Emese
Emese küldte
december 02. 12:55

Erkolcsi szempontbol teljesen egyetertek Laszlo 43 - mal es Lajossal. A huseg vagy megcsalas dontes kerdese es valaki a donteseiert legyen mar olyan bator hogy vallalja a felelosseget, ne mismasolja el, a masikat okolva. Valamint fontos arrol beszelni, ki hogy gondolja e teren. Egy baratnom beszelt arrol hogy o tudja hogy a ferje lehet hogy megcsalta, vagyis sz.xelt egy masik novel, de az nem erdekli, az a gondolat viszont, hogy egy masik nobe beleszerethet, remulettel tolti el. Mit mondjak? Szamomra meglepo mert en mashogy gondolom, de a vilag valtozatos. Tudomanyos szempontbol nagyon erdekes tema a monogamia. Allatok vizsgalatai alapjan arra a megfigyelesre jutottak hogy ha egy faj egyedei kozott nagy az elteres, pl. a him nagy es a nosteny kicsi, mondjuk a fokaknal, a poligamia lesz a jellemzo. Ha pedig alkatilag nagyon hasonloak, a monogamia, lasd hattyuk. A nok es a ferfiak hasonlitanak is meg nem is, szoval a tudomany szerint mind monogam, mind poligam viselkedesre van hajlandosag bennuk. Persze mi emberek vagyunk es a puszta anatomian kivul sok egyeb tenyezo is kozrejatszik. A biokemia a ferfiak szempontjabol a poligamia mellett szol: a tesztoszteron hormon arra osztokeli oket hogy minel tobb nonel "probalkozzanak be", hogy genjeiket minel jobban szet tudjak szorni. Amikor " a csucson vannak", agyukban nem szabadul fel oxitocin, a kotodes hormona, a masik szemely irant. A ferfiak tehat elvileg legszivesebben haremet tartananak. 😃 A szerelem viszont megvicceli oket es a harem csak egy, a szeretett nore redukalodik, vagyis a no irant erzett szeretet felulirja a hormonok hatasat. A nok pedig osztonosen a monogamiat valasztjak mert tudat alatt azt a ferfit keresik, aki mellettuk marad ha terhesek lesznek es kevesbe tudnak gondoskodni majd magukrol es kesobb a szuletendo kisgyerekrol. Ha pedig a ferfi korul sok no lebzsel, rajuk kevesebb ido es energia marad. Erdekes modon a nok eseteben a " csucsra erkezes " a masik szemellyel szemben megnoveli az agyban az oxitocin szintet, vagyis erositi a kotodest.

1
Lajos
Lajos küldte
december 01. 20:38

Lehet akár milyen erkölcstelen, poligám vagy csapongó a mai világ, ez a kérdés nem erről szól, hanem az ígéretekről. Ha valakik megegyeznek a érdeklődő kapcsolatban, ott nincs megcsalás, ha valaki ígéretet tesz a másiknak a monogámiára, ott meg nincs magyarázat a megcsalásra. Lehet szabadon is élni, de az ígéret betartása nem kérdés...

3 2
László
László küldte
november 30. 17:27

@Krisztián: A megcsalásra nincs olyan ok, ami jogossá tenné. Ha másra gondolatik az egyik fél, mint amit a másik adni tud, akkor ott van előtte az egyenes út. Szakítani, vagy válni, aztán egy új kapcsolatban megtalálhatja amit keres.

3
Krisztián
Krisztián küldte
november 30. 09:17

Talán y örömök megélése nem feltétlenül megcsalás avagy nem csak az. Bontsd szét a szót. Csalnak benne. Persze klasszikus értelemben a kapcsolat az de valójában ez egy elhanyagolható dolog szerintem és vagy mivel ez már egy okozata egy oknak sok esetben. Az sem mindegy, hogy párhuzamosan kapcsolat van vagy alkalom szülte. Irta valaki a saját nemével csalta...nos amit gondolatot azt a párja fizikailag képtelen volt megadni azt az örömfajtát. Számomra felesleges ilyenekkel foglalkozni például. Azt se vizsgálja senki, hogyan jutottak oda. Mi az ok.

László
László küldte
november 29. 22:09

Hogy álarc lenne? Nagyon nem az. Sőt. Hiszen 2 ember egymást választja egy életre, hogy soha ne kelljen álarcot viselniük. Hogy hányan csalják meg a párjukat? Az ördög tudja, de az biztos, hogy az igaz ember (aki nem hord álarcot) mindig az egyenes úton jár.

1 3
Norbert
Norbert küldte
november 28. 21:58

Én egy másik bejegyzésnél írtam hogy a tiszteletlenség megbocsáthatatlan . Azon a tiszteletlenség alatt erre céloztam főképpen. Nem vagyok híve hogy valaki hazudik a másiknak hogy szereti. A háta mögött pedig megcsalja. Azokat az embereket nem tekintem embernek. Ha az embernek az ösztönei kiélése fontosabb. Akkor szerepeljen olyan filmekben ahol ezt csinálják. Vagy van olyan hely ahol ki lehet élni ezt. De semmiképpen ne kezdjen bele komolyabb kapcsolatba. Mert a másik ember ha rájön hogy megcsalják. Az eléggé össze töri az embert. Márpedig van erre is mondás a hazug embert hamarabb utol érik mint a sánta kutyát. Továbbá tiszteletlenség azért is mert a másik embernek nem ad esélyt. Arra hogy ne feleslegesen dolgozzon egy amúgy is megbízhatatlan kapcsolatban. Hanem hogy tudjon egy jó kapcsolatba kerülni, ahol tényleg szeretik. A sok kudarc sem jó. Mert utánna nehezen tudja felismerni az ember más személyt. Ha olyannal fut össze aki tisztelné és szeretné. Már nem fogja látni ezt a sok kudarc végett.

István
István küldte
november 27. 17:07

A kérdés annak okán merült fel bennem, hogy immár sokadszor látom a vélemények Mekkájában a Facebookon azt a véleményt miszerint a monogámia csak egy, a modern társadalom által még elfogadott, de alapvetően hibás életforma. Ma ismét szembejött egy hasonló vélemény, de ami igazán zavaró volt ebben, az a felkapaszkodott stílus és rejtett üzenet, ami azt próbálja meg közvetíteni burkoltan, hogy aki nem éli ki az alantas gondolatait az eleve rossz úton jár... Itt emelném ki a címet, amiben nem véletlenül került párhuzamba ez a téma és álarc. Ugyanis emberünk többek között azt említi meg, hogy csak kis hazánkban emberek millió csalják meg a párjukat. (Ez nyilván egy túlzó szám, de nem is ez a lényeg.) Valamint azt, hogy minden dologsítva van, mert így nevelkedtünk/neveltek minket, amivel egy hibás normát tanultunk meg, de ma ennek akarnak az emberek megfelelni... már aki...teszi hozzá. Hiszen ha nincs monogámia akkor nincs megcsalás sem... Ezzel zárta fennkölt gondolatait. Nos azért ez elgondolkodtatott, mert ha a környezetemben jól szétnézek, valóban a párkapcsolatban élők döntő többsége csalja, vagy csalta már meg a párját, és egyesek még büszkén hirdetik is mindezt. Én magam sem vagyok biztos abban, hogy nem voltam megcsalva (és még csak nem is pasival 😄) de biztosan sosem derült ki. Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy szerintetek ez valóban csak egy elfojtott gondolat, -mármint a másokkal való párkapcsolatban élőknél- ami a legtöbb emberben ott van, és helyén kell tudni kezelni, és ez sikerül is? Vagy, csak úgy tesznek az emberek mintha valóban egy életen át hűséggel lenni a másik felé nem lenne kihívás? Én magam nem vagyok a fent említett vélemény híve, és nehezen értem meg annak gyakorlóit, mert egy csigának is keményebb a gerince, mint az ilyen embereknek. Ha nem felel meg nekik a monogám életforma, akkor ne kötelezze el magát, és akkor nyugodt szívvel körbe d....a a világot anélkül, hogy a sárba tiporja azt az embert,akinek azt hazudja, hogy szereti. Valahol egy lerágott csont már ez a téma, de mégis érdekel mások véleménye, minthogy nekem nem játszik központi szerepet a ualitás, mert nem rossz dolog, de számomra nincs akkora súlya mint amekkora figyelmet kap,, normál " esetben. Éppen ezért merült fel bennem a kérdés, hogy mások akik el sem tudják képzelni az életüket a minőségi uális élet nélkül, vajon hogyan látják ezt a kérdést. Van az a pont ahol már kísértésbe lehet esni, és azt lehet mondani, hogy jogosan leveszi az ember az álarcot? Vagy egyszerűen csak vannak ilyen emberek is, akik az erkölcs elé helyezik az ösztönöket és nem hajlandóak felszámolni a régit az új előtt?🤔

1

Rólunk

Az Első Találkozás, egy teljesen ingyenes társkereső oldal, ami kifejezetten a komoly kapcsolatot kereső nők és férfiak számára lett kialakítva.

A társkereső fórum lehetőséget biztosít, hogy feltedd a párkereséssel kapcsolatos kérdéseidet vagy éppen tanácsot kérj egy témában.

Elérhetőség
magyar társkereső

Első Találkozás - Társkereső a komoly kapcsolatot keresőknek

Magyarország