Miért van az hogy boldogtalanságban is évekig eggyutt vannak a párok?

indította: Veronika
Karoly
Karoly küldte
augusztus 14. 22:59

@Emese: Kedves Emese és Női társak, Férfi társak, Ezt csak azért hívtam nemek harcának, mert valahogy ezek mind ,amit leírtad te is, én is, egyfajta néma harchoz vezet. Harcolunk egymás ellen, mert nem értjük meg egymást. Nem azért mert ellenségek vagyunk, hanem azért mert sokszor nem egy nyelvet beszélünk. Aztán állunk egymással szemben és mint a Kontroll c. filmben kiabálunk, mert akkor biztos megérti (TICKET, érted, TIIICCCKKEETT) 🥵🥶 Erről napokig lehetne írni, mennyire másképp értelmezzük a jeleket, a gondolatokat. Egy magas érzelmi frekvencián működő kapcsolatban a feleknek talán nincs is szükségük szavakra. De a mai kapcsolatok, tisztelet a kivétel, nagyon felszinesek. Nincsen időnk és energiánk meghallhatni a másikat, mert leköt minket sok más - FB, insta, foci, a tv műsor stb. (A többesszámban benne van mindkét nem ... ) Elfelejtünk minőségi időt szánni a párunkra, a családra is akár, mert cseszegetett a főnök, rossz napom volt, amúgyis több hónapja nem érem utol magam a munkában, stb. Haza megyünk este 6 körül, kiürült aggyal és tele hócipővel, gyors vacsi tv előtt - addig sem kell beszélgetni. Oda dobunk pár mondatot: Jó napod volt? De már meg sem halljuk a választ, máshol jár az agyunk. Gyorsan lecsekkolom a közösségi oldalakat, hátha lájkolni kell vmit. Gyerekekkel váltunk még pár szót. Aztán fáradtan jöhet az alvás. Tudom, megint sarkítottam - de részben ez a mai valóság amivel sokan találkozunk nap mint nap. Első sorban meg kell tanulnuk a dolgokat a helyén kezelni, a munkát nem hazavinni, a szellemi faradságot ott hagyni ahol született. Hazamegyünk - ok, útközben újra kell indítani a rendszert, átállni a szeretet üzemmódra. Befogadni és viszonozni. Beszélgetni minél többet, meghallgatni a másikat. Lehet hogy szüksége van támaszra, egy ötletre vagy csak egy ölelésre. Figyelni rá - lehet hogy ő is küzd gondokkal, amit megosztana valakivel. Akkor talán megnyilik az UFR (Univerzális Fordító Rendszer) és végre egy nyelvet beszélünk. Ilyenkor már talán elég egy elejtett mondat mint: de jó ez a cipő, és az talán már érdeklődő fülekre talál. Ettől viszont a gondolatokat még nem, a Férfi még nem tudja olvasni. De legalább a szavak már közösek 🤭. És ez már egy hatalmas előrelépés.

2
Zoli
Zoli küldte
augusztus 13. 17:14

@Gyöngyi: Kedves Gyöngyi, nagyon köszönöm, nem az én érdemem, hanem a géneké :) Igen, nem kell nagyon erőlködni aztán lesz valahogyan. Nem adom fel, de nem is ez lesz a fő dolog. Én is biztatlak, hogy ne add fel. Zoli

1
Gyöngyi
Gyöngyi küldte
augusztus 13. 16:15

Kedves Zoltán Jó képű férfi vagy. Hidd el megtalál akire gondolatsz. Sajnos elégedetlenek az emberek. Nem elég az ami van mindig másra gondolatnak. Ez sajnos a negatív emberekre igaz . Pozítív gondolkodású ember pedig kevés van. Bíztatlak ,hogy ne add fel. Egyedül vagyok én is de keresem a párom.

2
Zoli
Zoli küldte
augusztus 13. 11:01

@Katalin: "Viszont ezeknél a pároknál nincs félre lépés se, mert nagyobb legbelül a félelem és leginkább attól félnek, hogy valami jó lesz, boldogság kerül az életükbe...." Attól félnek - akár jogosan is - hogy végül két szék között a pad alá esnek... Zoli

Emese
Emese küldte
augusztus 12. 23:11

Kedves Károly, Itt nem a nemek harcáról van szó. Hanem arról hogy nem értik meg egymást! Elismerem hogy én is, mint sok nő, hibáztam. Feltételeztem hogy a férjem megérti mire van szükségem, anélkül hogy megmondtam volna neki. Nem, nem értette meg. Én meg vártam és haragudtam rá hogy nem találta ki mit szeretnék. Egy negatív spirál. Nőtársak! A férfiak nem értenek minket! Ők máshogy működnek. Nekik el kell mondani, sőt néha a szájukba kell rágni azt amit szeretnénk kapni /amire szükségümk van!!! Saját maguktól, ritka kivételeket nem számolva, nem találják ki mi mozog a mi agyunkban 😀

2
Katalin
Katalin küldte
augusztus 12. 08:37

Én ismerek több ilyen párt is. Mindenhol a gyerekekre, megszokásra, egzisztenciára hivatkozva nem lépnek. Viszont ezeknél a pároknál nincs félre lépés se, mert nagyobb legbelül a félelem és leginkább attól félnek, hogy valami jó lesz, boldogság kerül az életükbe....

Zoli
Zoli küldte
augusztus 12. 04:32

@Karoly: "Ráadásul minden kapcsolatnak más a dinamikája, hiába volt előtte nem tudom hány más kapcsolatunk, azt a folyamatot újból és újból kell kezdenünk. Ahol lehetséges, ahol megkapjuk a tananyagot. Ez persze a Nőkre is érvényes" Ez egy hatalmas igazság, és ezért az előző tapasztalatainkat csak részben, vagy sehogyan sem tudjuk felhasználni. Mondjuk így nem (csak) a régi hibáinkat követjük el az új kapcsolatban, hanem új hibákat is... Zoli

1
Karoly
Karoly küldte
augusztus 12. 01:24

@Emese: Köszönöm szépen. Nagyon szépen írtad le azt, amit csak most, hogy szingli lettem, kellett megértenem. Ez a fránya nemek harca... Most kiragadom a félreértett összebújást - ebből hatalmas sértődés lett a vége - mindkét fél részéről. A baj az, hogy nem azt a magyarázatot adják, hogy most csak egy őlelésre van szüksége, inkább jön a támadás hogy mindig csak "az" kell nekünk - és ez hogy hogynem, de veszekedéshez vezet. Ha sok hasonló helyzet alakul (lehet más a tárgya) , ez előbb-utobb rombolja a kapcsolatot, rombolja az egymással szembeni viselkedést. Mert a nő ezeket nem felejti el, de a férfi igen. A nőben csak az marad meg hogy ő egy uális eszköz, a férfi viszont mindig próbálja bizonyitani hogy igenis vonzónak találja a párját, és frusztrált lesz a visszautasítások miatt. Egyre több téren kezdenek alakulni nézetéltérések, viták, stb. És ezzel máris elindul a spirál - bár ha belül vananak nem veszik észre, mert az elején csak lassan forog, de a végén már egy hurrican tölcsér lesz belőle. Akkor már nehéz kiugrani a hurricanból és elgondolkodni hol rontották el. Ha ki is ugranak, addigra már mindketten belefáradtak a forgásba, szédülnek és fáj a fejük csak ha rágondolnak. Mi ilyenkor a megoldás? Szét kell menni - választják legtöbben. Ezt nem csinálom tovább, ennek semmi értelme... Vagy hatalmas akarat kell hozzá, le kell ülni és megbeszélni. Ha mindketten egyformán akarják, újra lehet kezdeni. Szerencés esetben már (másképp) figyelnek egymásra, mert már sokkal jobban ismerik egymást, mert volt merszük kivülről is szemlélni a kapcsolatot. Én most is azt mondom, hogy ha megvan a nyilt, asszertív kommunikáció, egy ilyen esetből lehet tanulni, és legközelebb tudjuk, hogy ilyenkor mire lenne a Nőnek szüksége, és el tudjuk különíteni a vigasztaló ölelést a túlfűtőttől. Sajnos sokszor van az, hogy a Nők szerint nekünk, férfiaknak, ezeket tudnunk kell, vagy legalább érezni. Nem, nem tudjuk. Ezt otthon nem nagyon lehet tanulni, ezt a kapcsolatban kell megtanulnunk. Ráadásul minden kapcsolatnak más a dinamikája, hiába volt előtte nem tudom hány más kapcsolatunk, azt a folyamatot újból és újból kell kezdenünk. Ahol lehetséges, ahol megkapjuk a tananyagot. Ez persze a Nőkre is érvényes - bár azt mondják hogy minden férfi egyforma :), de mégsem az. És most jön egy lehetséges válasz az eredeti kérdésre: a fenti felfordulás lehet egy külső oknak a hatása is (pl munkahely miatti stressz, szorongás, stb). Az a fél aki nem közvetlen érintett, abban bízik, hogy hamarosan jobb lesz, a külső hatás megszünik és akkor "visszakapja" az élete szerelmét - ez lehet években is mérni és talán a külső ok sosem szűnik meg, vagy még jobban erősödik. Próbál segíteni, de minden erőfészítése csak olaj a tűzre. Közben a másik azért marad a kapcsolatban, mert így kényelmes, kap némi vigasztalást, és a stressz és szorongás mellett nem marad ereje sem harcolni a kapcsolatért, sem kilépni belőle. Így kialakulhat a patthelyzet. Intimitásnak nyoma sincs már nagyon hosszú ideje, az egyik fél frusztrált emiatt, a másik ideges mert neki erre már nincsen energiája. Így egyre jobban mérgezik egymást, míg végül valamelyik nem lép...

3
Mimi
Mimi küldte
augusztus 04. 20:25

@Krisztina: Amiket írtál, az asszertivitás is meg az igen-nem egyes alkalmak megoldására lehetnek jók, de hosszú távon már nem elég egyik sem. Az eredeti kérdés is boldogtalan párkapcsolatról szól, és azok e helyzetek is, amire én utaltam, szintén mind komolyabb és kölcsönös erőfeszítést igényelnének. Aminek az első feltétele az lenne, hogy akinek problémája van, az nyíltan beszélhessen róla - mert a másik meg akarja érteni. Ha utóbbi nincs, akkor bizony nehéz...

1
Emese
Emese küldte
augusztus 04. 09:09

Kedves Attila, Ezt én így gondolom de nem biztos hogy sokan hasonlóan teszik. Nekem is el kellett jutnom az 50+ évig mire megértettem. Amiben biztos vagyok hogy a nők elkülönítik a kontaktust a től. Van amikor egy nő csak egy ölelésre gondolatik és nem akar semmi mást. Arra van szüksége hogy megnyugodjon, hogy megvigasztalják stb. A férfiben viszont a kontaktus gondolatakat indít el, ez így természetes, először vigasztal aztán megpróbál tapogatni majd nyíltan kezdeményez. Erre a nő ideges lesz, azt érzi hogy ő csak "arra" kell, hogy egy uális játékszer. Megalázó érzés amikor a gondjaimat nem oszthatom meg anélkül hogy valami "árat" ne kellene fizetnem. A vége az hogy amikor ségre lenne szüksége, inkább lemond róla vagy más férfihoz fordul vagyis barátje lesz. Kis kitérő: Miért lesz egy nőnek barátje? 1. A fenti ok miatt: férje nem hallgatja meg amikor valami bánata van, a barát viszont igen. A nők elsősorban Nem a et keresik a barátben! 2. A férj nem szerelmeskedik a feleséggel különféle okok miatt (barátje van, gondterhelt, betegség miatt impotens) és a nő majd megőrül, kell neki egy pasi, re. Kitérőt bezárva: nekem fontos hogy emberként is meghallgassanak, ne csak a nőt lássák bennem.

4
Krisztina
Krisztina küldte
augusztus 03. 22:52

@Mimi: nem mindenki ért az asszertívból. Van, aki teljesen máshogy szocializálódott. Van amikor egy egyszerű IGEN vagy NEM többet ér, mint az énközléses, néha bonyolult körmondatos kérés vagy válasz.

1
Mimi
Mimi küldte
augusztus 03. 21:24

Azt hiszem joggal mondható, hogy asszertíven szoktam kommunikálni; pont ez a lényeges az alábbi esetekben, hogy itt már nemcsak kommunikációról van szó, hanem erőviszonyokról is.

Rólunk

Az Első Találkozás, egy teljesen ingyenes társkereső oldal, ami kifejezetten a komoly kapcsolatot kereső nők és férfiak számára lett kialakítva.

A társkereső fórum lehetőséget biztosít, hogy feltedd a párkereséssel kapcsolatos kérdéseidet vagy éppen tanácsot kérj egy témában.

Elérhetőség
magyar társkereső

Első Találkozás - Társkereső a komoly kapcsolatot keresőknek

Magyarország