Miért vannak előítéletek a társkeresés során

indította: Mea
Imola
Imola küldte
január 29. 07:04

Egy pici kiegészítés, talán akkor átmegy, mit akartam mondani: "Alapesetben belekerülünk egy helyzetbe, megoldjuk valahogy, elraktározunk erről valamit. Ha hasonló helyzettel találkozunk, az agyunk előhívja a tapasztalat absztrahált lényegét: a sémát. A sémák komplex mixe az előítélet - így definiálnám." Ha történés közben félrértettünk valamit, érzelmeink sérültek, nem láttuk át a szituációt, akkor az absztrahált lényeg, amit "elraktározunk" is sérül. Ezekből lesznek a "klasszikus" előítéletek. Pl: bunkó volt velem egy diplomás férfi -> "a diplomás férfiak bunkók" Tényleg és komolyan azt gondolom, hogy viselkedésünk nagyrészt tapasztalatainktól függ. Van még egy fontos impulzus: az intuíció, de ritkán merünk annak mentén cselekedni. Szerintem.

1 1
Imre
Imre küldte
január 29. 02:31

Nem, az Istennek sem!😀😀😀 Ajánlom a figyelmedbe Imola zseniális értekezését a témában, ha már én nem vagyok elég meggyőző. Egyébként meg olyan mindegy, és tényleg semmi gond......😊😊😀 Részemről ennyi volt. Legyen szép az a napszakod, mikor elkezded olvasni ezeket a sorokat!😀

Mea
Mea küldte
január 28. 20:08

😀😀😀Látom nem akarod megerteni, semmi gond. Szép estét.

Imre
Imre küldte
január 28. 19:46

De hát ember! Mikor két levél alapján döntöttél, az nem tapasztalatból merített információ?😵 És mikor felülbírálod a saját előző véleményed, azt nem egy másik tapasztalat hatására teszed?

Attila
Attila küldte
január 28. 19:41

Az elfogultság honnan ered? Sajnos a tapasztalat mindennek alfája és omegája. Ha már egyszer a tûzhely izzó lapján megégetted magad az fájó, de tapasztalat. Találkozol egy vörös Led-es megvilágítású indukciós elven mûködô fôzôlappal. jobb elkerülni, tapasztalat azt súgja, jobb messzirôl elkerülni. Ez az elôítélet. Kiderül, hogy ez csak az edényt íti , nem éget. Ez a tapasztalat. Én nem tudom elképzelni tapasztalat , legyen az bár téves is, nélkül bármi ítéletet , meg lehetne hozni. Bár Schrödinger óta minden megeshet😀😀😀😀

Mea
Mea küldte
január 28. 19:40

Ha például én, rólad e 2 levél alapjan döntöm el, hogy ki vagy. Ez az előítélet. Mert lehet, ha tovább beszélgetnek, kiderulne, hogy jó fej vagy, de én már nem is akarlak megismerni, mert már döntöttem. Lesarkitva.

Imre
Imre küldte
január 28. 19:33

Amiről nincs tapasztalatunk, azzal szemben miként lehetnénk vajon elfogultak, hogyan mondhatnánk róla ítéletet? Erre válaszolj! Egyébként a saját tapasztalat alapján sem szerencsés általánosítani, hiszen egy velünk megtörtént esemény, amiben mondjuk egy faj tagjairól rossz benyomást szerzek, nem biztos, hogy mérvadó, hiszen annak a fajnak csupán az egyedeiről tudok véleményt mondani, és nem az egészéről. Láttam egy fekete hapit lopni az áruházban, de láttam, olyanokat is akik keményen dolgoztak.Láttam olyan feketét, akiről nem igazán sugárzott az értelem, de olyat is amelyik olyan fotoapparátust kezelt, amit én nem tudtam volna.Egyik feketét alig tudtam levakarni magamról, gondolom drogot akart eladni, de jött egy másik, aki elhajtotta a vérbe.Egyszer, mikor műszaki okok miatt át kellet szállnom egy másik metróra, egy fekete srác szólt, hogy várjam meg a következőt, mert ami éppen jön, az nem áll meg ott ahova menni szeretnék...... De, hogy kis hazánkban maradjunk.....A cigányságot is meg lehet ítélni a Győzike, a Sztojka Iván és a Kossuth és Liszt díjas Snétberger Ferenc alapján is..........

1
Mea
Mea küldte
január 28. 19:15

Kedves Imre, majd, a tapasztalataid alapján.

1
Imre
Imre küldte
január 28. 19:05

Bocs kedves Mea! Amiről nincs tapasztalatunk, azzal szemben miként lehetnénk vajon elfogultak, hogyan mondhatnánk róla ítéletet? Ha még nem találkoztam 8 fülű, karmazsinpiros űrlényekkel, és még csak hírüket sem hallottam, akkor mi alapján lehetnének feltételezéseim az étkezési szokásaikról, a szerelmi életükről, az intelligenciájukról vagy a viselkedésükről?Mi alapján kéne hozzájuk viszonyulnom?

1
Mea
Mea küldte
január 28. 18:52

Az előítélet, nem tapasztalatokra alapozott, hanem elfogultságból eredő ítélet, feltételezés. Egy előzetes feltételezés, valamilyen hozzáállással megnyilvánulva,amely általában alaptalan és helytelen következtetéshez vezet.

1
Attila
Attila küldte
január 28. 18:32

Mea, köszönöm a visszajelzést. Remélem nem kevertem össze, vagy mégis?!😀 Teringettét! Hiszem, hogy a döntéseink , ítéleteink - akár elô- vagy elô mentes- végén ott a desztillált igazság vagy féligazság, a tapasztalat. Erre alapozva hozzuk meg döntéseinket, téveseket is😞. Sajnos emberi valónk puszta tudata is a szubjektív döntések irânyába taszitja döntéseinket. És néha vagy sokszor téves útra visz. De akár, mint Imola írta, mások által megélt tapasztalatok, élmênyekre alapozva sem tudunk mindig elfogulatlanul dönteni. Esendô emberek vagyunk. De jó hír, a gépek sem🙂🙂🙂🙂De ez egy mâsik sztori

1
Imola
Imola küldte
január 28. 17:30

@Attila: Nagyon jó megközelítés :) Az előítéletek lényegében tanult sémák, s mint ilyenek, tapasztalatokon nyugodnak. Lehet, nem is saját tapasztalaton, hanem tanították nekünk (ezért sem gondolkodunk rajta eleget - nem kérdőjelezzük meg a tanító tekintélyét). Alapesetben belekerülünk egy helyzetbe, megoldjuk valahogy, elraktározunk erről valamit. Ha hasonló helyzettel találkozunk, az agyunk előhívja a tapasztalat absztrahált lényegét: a sémát. A sémák komplex mixe az előítélet - így definiálnám. A séma egyfelől értünk van: megkönnyíti a gyors reagálást helyzetekre. De van, hogy ellenünk fordul: jobb lenne egyedileg értelmezni a szituációt. Ami az előnye, az a hátránya ... Ha kellően körültekintően használjuk ezeket, de legalábbis tudatában vagyunk ilyen értelemben vett korlátainknak, akkor hasznunkra lesznek. Mondok egy példát: jön velem szemben az utcán egy lödörgő, ittasnak tűnő ember. Reakcióim: 1. Anélkül, hogy tudatosítanám, kerülését indítom (ittas ember, nekem eshet, belémköthet, agresszív, stb...) 2. Bevállalom, hogy elmegyek mellette - lehet nem ittas, de kómához közeli cukorbeteg , stroke-ja vagy infarktusa van - segítségre szorul(hat)

1

Rólunk

Az Első Találkozás, egy teljesen ingyenes társkereső oldal, ami kifejezetten a komoly kapcsolatot kereső nők és férfiak számára lett kialakítva.

A társkereső fórum lehetőséget biztosít, hogy feltedd a párkereséssel kapcsolatos kérdéseidet vagy éppen tanácsot kérj egy témában.

Elérhetőség
magyar társkereső

Első Találkozás - Társkereső a komoly kapcsolatot keresőknek

Magyarország